gott i decembermörkret


Vilda ligger och myser på det svala golvet. Det krävs lite tid att samla krafter innan buskatten ska rensa mitt nästa fönster på blommor och porslinsaker... hm...

Då var det gråa tillbaka igen. Ja, man får vara glad över snön så länge den ligger kvar.
För att pigga upp tillvaron kan man ju fixa till stämningen inomhus istället.
På så sätt kan det vara mysigt att titta ut på förödelsen och veta att man slipper befinna sig där.
Det stämmer tyvärr inte i mitt fall för jag ska även idag hem till mamsen och baka pepparkakor och marsipanfigurer.
Lite senare kommer även Therese och hämtar sina två guldklimpar och då får jag träffa henne en stund med :-)
Men tillbaka till er som ligger nerkurade i soffan framför en bra film, visst vore det gott med något att snaska på?


MARSHMALLOWCHOKLAD:
(för 6-8 personer)

Du behöver:
200g hackad mjölkchoklad
8 marshmallows

Gör så här:
Skär marshmallows i mindre bitar. Smält den hackade mjölkchokladen över ett vattenbad och tillsätt mashmallowbitarna.
Häll smeten i en form som är klädd med plastfolie, låt svalna i kylen.
Skär chokladen i portionsbitar. Förvara i en tillsluten förpackning i kylen.


SAFFRANSKNÄCK:
(för 6-8 pers)

Du behöver:
2dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
0,5 g saffran
1 dl skållad, skalad och hackad mandel

Gör så här:
Placera ut knäckformar och häll i alla ingredienser förutom mandeln i en kastrull och koka
på svag värme i ca 20 minuter.
För att se om smeten är färdig tar du en liten klick och lägger den i riktigt kallt vatten.
Smeten är färdig när du kan rulla en kula av den.
Rör ner mandeln och fördela knäcksmeten i formarna.
Låt svalna i kylen och förvara sedan i en tillsluten förpackning.
Lägg lite smörpapper mellan lagren, så fastnar de inte i varandra.


SNÖBOLLAR:
(för 6-8 pers)

Du behöver:
100g vit choklad
11/4 dl kokos
1 msk pressad citronsaft

Gör så här:
Hacka chokladen i mindre bitar och smält över ett vattenbad.
Blanda ner kokos och citronsaft, låt svalna.
Rulla till bollar och rulla dom sedan i riven kokos.


HONUNGSKOKT SHARONFRUKT DOPPAD I CHOKLADTRYFFEL:
(för 6-8 pers)

Du behöver:
2 sharonfrukter
1 dl flytande honung
1/2 pressad lime
1 dl varm chokladtryffel ( se recept nedan)

Gör så här:
Skölj och skär sharonfrukterna i 8 bitar.
Lägg i en kastrull och häll över honungen och den pressade limen,
låt sjuda i ca 4 min på svag värme.
Ta upp fruktbitarna och låt svalna. Doppa dom sedan i den varma tryffelsmeten och
låt svalna på ett galler.


CHOKLADTRYFFEL:
(för 6-8 pers)

Du behöver:
2 dl vispgrädde
50 g smör
300 g mörk choklad
1/2 dl flosocker
2 Stjärnanis
Rivel skal från 1 apelsin
kakaopulver till dekoration

Gör så här:
Hacka chokladen i små bitar. Värm försiktigt vispgrädde, smör, florsocker och stjärnanis
till kokpunkten, plocka sedan upp stjärnanisen med en sked.
Häll sakta den varma gräddblandningen över chokladen och rör om tills den har smält.
Blanda i apelsinskalet.
Klä en form med plastfolie och häll i smeten Låt svalna i kylskåp ett par timmar.
När smeten har stelnat skär du den i bitar som du vänder i kakaopulver.
Ta ut tryfflarna i god tid innan servering.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback